Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Τόσο συνηθισμένο- τόσο άγνωστο


Είναι απολύτως βέβαιο πως όλοι μας έχουμε ακούσει γι’αυτό. Είτε από το γιατρό μας, είτε από κάποιον συγγενή ή φίλο που χειρουργήθηκε ή που υποφέρει και φοβάται να χειρουργηθεί. Τι είναι όμως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και ποια είναι η λύση του;
Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας τι είναι τα νεύρα και ποιος ο ρόλος τους για το σώμα μας. Τα νεύρα λοιπόν είναι ουσιαστικά καλώδια που μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα. Ξεκινούν από τον εγκέφαλο και φτάνουν σε κάθε σημείο του σώματος, αποτελώντας το σύστημα τηλεπικοινωνιών μας. Απλοποιημένα, οι λειτουργίες που εξυπηρετούν είναι δύο:
1.       Η μεταφορά πληροφοριών από την περιφέρεια προς τον εγκέφαλο, βοηθώντας μας να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας. Έτσι καταλαβαίνουμε το κρύο και το ζεστό, τον πόνο κλπ.

2.       Η μεταφορά εντολών από τον εγκέφαλο προς την περιφέρεια. Όταν για παράδειγμα αποφασίζουμε να κινήσουμε το χέρι μας  κάποια νεύρα μεταφέρουν την εντολή στους μυς για να εκτελέσουν την κίνηση
Ως συνέπεια αυτών, όταν ένα νεύρο «αρρωστήσει» για κάποιο λόγο, αρχικά μεταφέρει λάθος μηνύματα και τελικά χάνει την ιδιότητά του να μεταφέρει μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Έτσι στην πρώτη φάση αισθανόμαστε πόνο, κάψιμο ή μερμήγκιασμα, ενώ η δύναμη των μυών εξασθενεί. Τέλος όταν σταματήσει εντελώς να λειτουργεί η περιοχή του σώματος που αφορά γίνεται αναίσθητη, ενώ οι μυς παραλύουν.

Ένα από τα σημαντικότερα νεύρα για τη λειτουργία του χεριού μας ονομάζεται μέσο νεύρο. Μεταφέρει το αίσθημα της αφής από το μεγαλύτερο μέρος του χεριού, ενώ κινεί και τον αντίχειρα. Το νεύρο αυτό στη διαδρομή του στην περιοχή του καρπού, περνάει από ένα στενό κανάλι με σκληρά τοιχώματα, που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας. Στην περιοχή αυτή είναι ευάλωτο σε πιέσεις για διάφορους λόγους, που έχουν σαν αποτέλεσμα το νεύρο να μην λειτουργεί σωστά. Έτσι όπως είδαμε παραπάνω, στα αρχικά στάδια δημιουργείται πόνος στο χέρι, κάψιμο, μούδιασμα ή μερμήγκιασμα, ενώ στα τελικά στάδια οι μυς εξασθενούν με αποτέλεσμα να μας πέφτουν πράγματα από τα χέρια.
Τα αίτια είναι σύνθετα και συχνά δεν μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια. Ρόλο παίζουν η χειρωνακτική εργασία, η κληρονομικότητα, το γυναικείο φύλο, παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης και οι παθήσεις του θυροειδούς.
Η διάγνωση του προβλήματος είναι κυρίως κλινική, γίνεται δηλαδή με την εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό, ενώ βοηθητικό ρόλο παίζει και μια εξέταση που ονομάζεται ηλεκτρομυογράφημα.

Η θεραπεία στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι συντηρητική, με τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τοπικών εγχύσεων και με την ακινητοποίηση με νάρθηκες τις νυχτερινές ώρες. Στα προχωρημένα στάδια είναι χειρουργική και πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, με μια μικρή τομή στον καρπό. Στόχος της επέμβασης είναι η διατομή ενός σκληρού συνδέσμου, που περιορίζει και πιέζει το νεύρο. Κόβοντας το σύνδεσμο αυτό το νεύρο απελευθερώνεται και τα συμπτώματα υποχωρούν, συνήθως άμεσα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και η αποκατάσταση ταχύτατη. δειτε σχετικο video