Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Δισκοπλαστική. Καλά νέα για τους ασθενείς με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου!!



Οι χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, αποτελούσαν πάντα στο μυαλό των περισσοτέρων μια επικίνδυνη εναλλακτική στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση. Μία νέα μέθοδος αντιμετώπισης όμως έρχεται τα τελευταία χρόνια να αλλάξει το κλίμα και να κάνει τις επεμβάσεις στη μέση απλούστερες από ποτέ.
Η οσφυαλγία-ισχιαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση που αντανακλά στο πόδι, που οφείλονται στην κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, αποτελούν ένα πάρα πολύ κοινό πρόβλημα κυρίως σε ανθρώπους μέσης ηλικίας, ενώ μπορεί συχνά να συνοδεύονται από δυσλειτουργία των νεύρων που πιέζονται από την κήλη, όπως παράλυση κάποιων μυών ή δυσαισθησία(μούδιασμα).
Η πλειοψηφία των ασθενών με παρόμοια προβλήματα, αντιμετωπίζεται επιτυχώς με φαρμακευτική-αντιφλεγμονώδη αγωγή. Υπάρχει όμως και μια μερίδα ασθενών, στους οποίους τα συμπτώματα επιμένουν ή επιστρέφουν ξανά και ξανά περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητές τους να κινηθούν και να εργαστούν.
Η χειρουργική αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων είναι συχνά μονόδρομος. Οι εναλλακτικές χειρουργικές λύσεις ήταν μέχρι στιγμής οι διάφορες τεχνικές αφαίρεσης της κήλης, με ανοικτές ή περιορισμένης επεμβατικότητας μεθόδους, οι οποίες, παρ’όλο που έχουν συνήθως πολύ καλά αποτελέσματα, δεν παύουν να αποτελούν χειρουργικές επεμβάσεις μέσης βαρύτητας με δυνητικές επιπλοκές.
Τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να διαδίδεται μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης της κήλης, με το όνομα δισκοπλαστική, η οποία, καθώς συνίσταται στην απλή έγχυση μίας ουσίας στον πυρήνα του δίσκου, ουσιαστικά καταργεί τα προβλήματα που πηγάζουν από τις χειρουργικές  επεμβάσεις.
Η τεχνική πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, δηλαδή με τον ασθενή ξύπνιο. Υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο και άσηπτες συνθήκες, μία λεπτή βελόνα εισάγεται στο κέντρο του μεσοσπονδυλίου δίσκου και πραγματοποιείται έγχυση μίας ουσίας με βάση την αιθυλική αλκοόλη. Η ουσία αυτή αφυδατώνει την περιφέρεια του δίσκου προς το κέντρο του, συρρικνώνοντας με τον τρόπο αυτό την κήλη. Εκτός αυτού ο δίσκος σταθεροποιείται, ανακτώντας εν μέρει τις μηχανικές του ιδιότητες. Η μέθοδος εφαρμόζεται τόσο στην οσφυική, όσο και στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και μπορεί άμεσα να επιστρέψει στην εργασία του. Η βελτίωση των συμπτωμάτων ξεκινά από την πρώτη ώρα και συνεχίζεται για 3-5 εβδομάδες.

Βέβαια, ένδειξη για να αντιμετωπιστούν με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις οσφυαλγίας-ισχιαλγίας από κήλη. Καθώς δε η επιτυχία της μεθόδου εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή της με τις σωστές ενδείξεις, μία επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο με το αντικείμενο ορθοπαιδικό, που θα σας εξετάσει και θα κρίνει αν είναι εφαρμόσιμη στην περίπτωσή σας, κρίνεται απαραίτητη.