Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Είσφρυση όνυχος: Αίτια και λύσεις.


Με τον όρο είσφρυση όνυχος εννοούμε την ανάπτυξη του νυχιού του μεγάλου δακτύλου του ποδιού μέσα στο δέρμα. Είναι μια πάρα πολύ συχνή πάθηση, που συνοδεύεται από πόνο, τοπικό οίδημα και ερυθρότητα του δέρματος της περιοχής, εκροή πύου ή ορώδους υγρού , με συνέπεια τη δυσκολία βάδισης με υποδήματα.

Είναι επίσης πιθανό σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι διαβητικοί, η πάθηση να επιπλακεί με μια σοβαρότερη μόλυνση, που μπορεί να οδηγήσει στην οστεομυελίτιδα ή ακόμα και τον ακρωτηριασμό του δακτύλου.

Από λειτουργικής άποψης, η παρουσία των νυχιών στα άκρα των δακτύλων συμβάλλει στη δημιουργία ενός σταθερού συμπλέγματος οστό-δέρμα-νύχι, διευκολύνοντας τη σύλληψη. Σε περίπτωση απουσίας του νυχιού, το δέρμα του άκρου των δακτύλων τείνει να γλυστρά προς τα πάνω κατά τη σύλληψη ή κατά τη βάδιση, όταν μιλάμε για τα πόδια. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα νύχια μας είναι κομμένα πολύ κοντά.

Για το λόγο αυτό το πολύ κοντό κόψιμο των νυχιών μας και κυρίως το στρογγυλεμένο κόψιμο στις γωνίες, διευκολύνει το δέρμα να έρθει προς τα πάνω και να τραυματιστεί από το ίδιο το νύχι, δημιουργώντας την είσφρυση. Έτσι το κυριότερο αίτιο δημιουργίας της πάθησης είναι το πολύ κοντό κόψιμο των νυχιών, ειδικά στις γωνίες.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι  παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται, με σημαντικότερο τη γενετική προδιάθεση, καθώς πολλοί άνθρωποι γεννιούνται με αυξημένη κυρτότητα των νυχιών, με αποτέλεσμα να υποφέρουν από συχνή είσφρυση ήδη από την παιδική ηλικία, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν νύχια κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, που όπως και να τα κόψουν πολύ δύσκολα θα έχουν πρόβλημα. Άλλα αίτια μπορεί να είναι οι τοπικοί τραυματισμοί και η πολύ συχνά η χρήση στενών υποδημάτων.

Όσον αφορά τη θεραπεία της πάθησης, σίγουρα η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη: Σωστό κόψιμο των νυχιών και αποφυγή στενών υποδημάτων, καθώς και προσεκτική υγιεινή των ποδιών.

Όταν το πρόβλημα όμως δημιουργηθεί, η συντηρητική θεραπεία πολύ δύσκολα θα το λύσει πια.Τα συχνά ποδόλουτρα με αντισηπτικό σαπούνι, είναι χρήσιμα, καθώς βοηθούν στον έλεγχο της τοπικής φλεγμονής, αλλά δεν λύνουν τελικά το πρόβλημα.

Η τελική λύση είναι λοιπόν χειρουργική. Οι επεμβάσεις που έχουν περιγραφεί είναι πολλές και η σωστή επιλογή τεχνικής ανάλογα με την περίπτωση, είναι το κλειδί στη σωστή αντιμετώπιση και την αποφυγή υποτροπών. Συνήθως αφαιρείται το τμήμα του νυχιού που δημιουργεί το πρόβλημα, ενώ με διάφορες τεχνικές, βεβαιωνόμαστε ότι το συγκεκριμένο τμήμα του όνυχος δεν θα ξαναφυτρώσει. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση laser, φαινόλης ή με χειρουργική αφαίρεση του ιστού που παράγει το νύχι (nail matrix). Τέλος υπάρχουν τεχνικές που «μαζεύουν » το δέρμα του δακτύλου έτσι ώστε να μην έρχεται πάνω από το νύχι.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και σε συνθήκες ιατρείου. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, ενώ η βάδιση επιτρέπεται άμεσα. Η πλήρης ίαση επέρχεται σε 2-3 εβδομάδες, ενώ οι υποτροπές, όταν έχει εφαρμοστεί η σωστή τεχνική, είναι πάρα πολύ σπάνιες.